Wednesday, January 30, 2019

Petua Selsema - Review Cf-Rub Tasneem Naturel

Oleh : Iryani Ahmad

Hari ini genap 7 bulan kami sekeluarga menggunakan balm Cf-Rub Tasneem Naturel. Semasa anak pertama lagi 8 tahun lalu, saya suka gunakan bahan-bahan dari dapur seperti madu dan kunyit sebagai bahan untuk rawatan selsema dan batuk.

Selepas dapat anak kedua, kesedaran untuk mengubah gaya pemakanan dan mula berubat dengan makanan sunnah. Banyak rujukan yang dibuat. Macam nak buat tesis gayanya. Pada mulanya, saya simpan bahan-bahan rujukan dan pengalaman hasil berbincang dengan beberapa doktor perubatan yang cenderung ke arah perubatan sunnah.

Selepas dapat anak keempat, kami berpindah ke Perlis daripada Johor. Perjalanan yang sangat jauh naik keretapi bagi seorang bayi sangat memenatkan. Mungkin juga keadaan suhu dalam ETS yang sangat sejuk. Sangat penat, sangat lama dan sejuk. Sampai sahaja di rumah baru, anak-anak kami demam termasuk diri saya.

Lepas seminggu berehat, baby masih lagi selsema. Kesian sangat pada dia. Lama saya mohon Allah SWT bagi petunjuk yang mana ikhtiar kami laki bini mudahkan dan bagi penyelesaian. Ye lah, baby bawah 2 tahun kan.

Kami dah pergi ke klinik, memang doktor tak mahu bagi sebarang ubat. Tapi doktor kata, baby kami masih lagi dalam keadaan terkawal selsemanya. Tak perlu nebulizer. Tapi hati ibu ni kan, tengok dia nak tidur terganggu dengan nafas tersekat lendir selsema..

Masa bulan puasa, lepas berbuka kami ke klinik lagi. Doktor tanya apa yang kami dah buat bila anak dah berbulan-bulan kena selsema? Sejak bulan Januari sampai Jun 2018, baiknya seminggu lepas tu kena lagi.

Saya bagitau saya buat sauna bawang putih campur minyak habatussauda dalam air panas. Halakan muka baby ke besen yang keluarkan wap pas campuran bawang putih dan minyak habatussauda. Anak menangis jangan cakaplah. Lepas tu ada muntah sikit.

Doktor tu bagitau betul lah tu, teruskan lagi. Cuba beli apa-apa balm yang ada kat pasaran. Setakat untuk sapu luaran boleh, doktor bagitau. Saya pun teruskan mencari dulu. Sebelum ni saya pengguna essential oil. Tapi sekarang belum mampu lagi nak beli semula, kami pun sedang restructure balik keadaan kewangan famili.

Petua Selsema



Jadi saya cari jenis apa yang mudah dah siap dibancuh dengan dos bayi. Saya pun terus beli Cf-Rub, beli dengan agen di Kangar, Perlis. Balik terus sapu pada baby. Malam tu baby tidur lena, tak dengar dia tersekat bunyi lendir di hidung.

Tapi, esoknya memang buat saya terkejut. Esoknya  hidung baby keluar lebih banyak lendir hingus. Mula-mula pekat kehijauan. Lama-lama mecair jernih. Lepas minum susu, tetiba baby  muntah. Keluar susu dan lendir yang sangat banyak. Menangis kuat.

Review Cf-Rub Tasneem Naturel
Lepas dah penat menangis, tidur lena. Lama. Bangun tidur alhamdulillah syukur pada ALlah SWT. Baby saya dah sembuh dengan izin Allah SWT. Kini, baby saya dah mencecah umur 2 tahun. Bila dia terkena selsema biasanya kalau dia mandi lama sangat.

Kepada ibu ayah yang ada masalah anak mudah terkena selsema boleh dapatkan balm cfrub Tasneem Naturel dari sini 011-21870144 www.wasap.my/601121870144/cfrub.




Tuesday, January 22, 2019

Didik Anak Kenal Allah SWT

Oleh : Iryani Ahmad

Tak kenal, maka tak cinta

Anak Kenal Allah SWT

🌏Sebut Kalimah Iman Lailahaillallah pada bayi
🌏Sebut sifat Allah paling kurang 25 kali setiap hari :

🍼Allah yang bagi baby susu, bukan mama.
🍼Allah yang bagi kenyang.
🍼Siapa bagi makan? Allah Ar-Razzaq

Jom belajar lagi ilmu parenting. Share dengan kawan-kawan. Klik je link ni. t.me/ParentingMagnexRizqy


Monday, January 21, 2019

Didik Anak Cinta Allah SWT

Oleh : Iryani Ahmad

Selalu anak dengar nama Allah SWT bila dia buat salah, mak ayah terbeliakkan mata dan suara ancaman nyaring. Contoh :
" Ya Allah, budak ni!!!!!!!!!"
"Nasi ni kena habiskan! Membazir amalan syaitan! Nanti Allah marah!!!!!"
Anak lebih banyak dengar nama Allah dalam suasana negatif. Anak rasa takut, berat hati dan nak lari. Anak tak rasa dekat dengan Allah sebab dia tak rasa kesan yang gembirakan hati dia. Jadi, mulai sekarang :
🔑Lazimkan anak dengar nama Allah SWT ketika saat gembira seperti doa yang paling baik Alhamdulillah. ( " Dah kenyang? Siapa bagi kenyang? Allah...")
🔑Bukannya mainan/ kartun yang melalaikan.
Jom sama-sama perbaiki diri. Belajar lebih lagi ilmu keibubapaan. Saya ada tulis banyak lagi dalam grup telegram ni. Klik je link ni. t.me/ParentingMagnexRizqy

Sunday, January 20, 2019

Cara Didik Anak Hormat Diri Sendiri

Oleh : Iryani Ahmad

Anak Hormat Diri Sendiri

Anak hormat dan sayang diri sendiri bila ibu bapa menghormati anak-anak dengan tidak buat 7 perkara ni :

🐣Tunjukkan reaksi bosan
🐣Mengejek-ejek
🐣Tidak berbual dengan anak
🐣Berpaling dan berlalu pergi
🐣Menidakkan kebolehan anak
🐣Merendahkan kebolehan anak
🐣Membandingkan anak

Jom belajar lagi ilmu didik anak dengan lebih mendalam. Klik je link ni t.me/ParentingMagnexRizqy

Saturday, January 19, 2019

Ketika Anak Gagal

Oleh : Iryani Ahmad

Anak Vs Gagal

Sebagai ibu bapa, tugas kita bantu anak sekalipun dia gagal. Strateginya :

🐝Lihat diri mereka sebagai ciptaan Tuhan yang indah
🐝Hargai kegagalan
🐝Hargai usaha anak
🐝Mengaku kesilapan
🐝Mohon maaf
🐝Perbaiki kesilapan
🐝Gunakan kata-kata bersangka baik
🐝Gunakan ayat motivasi
🐝Hargai pandangan anak
🐝Jauhi mengungkit
🐝Beri dorongan

Jom belajar lagi ilmu didik anak dengan lebih mendalam. Klik je link ni t.me/ParentingMagnexRizqy

Nota Parenting MagnexRizqy
Nota Team MagnexRizqy

Thursday, January 17, 2019

Cara Menasihati Anak (Siri 2)

Oleh : Iryani Ahmad

Cara Menasihati Anak (Siri 2)

🦋Bersabar dengar luahan anak
🦋Duduk separas mata anak
🦋Tidak menyindir anak
🦋Ceritakan kisah sahabat Nabi SAW yang mirip dengan masalah anak
🦋Ceritakan kisah Nabi SAW
🦋Akhiri perbualan dengan bagi anak buat pilihan

Melentur buluh daripada rebungnya. Jom belajar lagi ilmu didik anak dengan lebih mendalam. Klik je link ni t.me/ParentingMagnexRizqy

Wednesday, January 16, 2019

Cara Menasihati Anak (Siri 1)

Oleh : Iryani Ahmad

Cara Menasihati Anak (Siri 1)

Ini untuk anak berumur 14 tahun ke atas. Fasa ini seperti berkawan-kawan dengan anak.

🌸Mulakan dengan pertanyaan
🌸Jangan mulakan dengan membebel/ mengarah
🌸Tegur secara rahsia berdua
🌸Elakkan memaksa jika anak belum bersedia berkongsi
🌸Tanya dan dengar dulu

Melentur buluh daripada rebungnya. Jom belajar lagi ilmu didik anak dengan lebih mendalam. Klik je link ni t.me/ParentingMagnexRizqy

Tuesday, January 15, 2019

Campur Tangan Pihak Ketiga Masa Mendidik Anak

Oleh : Iryani Ahmad

Campur Tangan Pihak Ketiga

Ketika membesarkan anak-anak, ada campur tangan pihak ketiga kerana ‘mazhab’ kita berbeza dengan depa. Ibu bapa disyorkan :

⭐️Berdiam diri dahulu
⭐️Jauhkan anak seketika dengan pihak ketiga
⭐️Bincang baik-baik dengan anak-anak (7tahun ke atas)
⭐️Bersihkan kecelaruan yang diwujudkan
⭐️Sedarkan anak siapa yang lebih utama dalam hati mereka
⭐️Berikan contoh kisah nabi atau kisah yang ada pengajaran

Jom belajar lagi ilmu didik anak dengan lebih teliti. Klik je link ni t.me/ParentingMagnexRizqy

Monday, January 14, 2019

Dunia Sangat Sementara

Oleh : Iryani Ahmad

* Catatan ini diambil dalam Tazkirah Wanita


Hakikat dunia sangat sementara. Mari kita doa moga kita dapat & inginkan kejayaan sbnr. Dunia ni siapa yg ciptakan. Siang mlm siapa yg tentukan. Hujan. Mknn. Buah. Yg tumbh dr tanah. Mknn dari laut. Siapa yg jadikan. Kita lg kenal ikan. Dari siapa yg jadikan ikan. Sepatutnya hati kita insaf & cenderung pd yg menjadikan. Kalau tak, hati kita akan perbesarkan makhluk. Sbb tu kita kena blaja cakap ttg kebesaran Allah SWT & istigfar selalu. Supaya keyakinan kita hanya pd Allah SWT. Kita takut kalau kebesaran makhluk dlm hati.



Iman ni sgt penting. Satu amalan. Ia perbuatan berlaku dlm hati. Org tak nampak sbb ia berlaku dlm hati. Utk ada iman dlm hati sepatutnya harus ada dlm hati tiap waktu & ketika.  


Tiada Tuhan selain Allah SWT & Nabi Muhammad SAW ada di tempat pertama dlm hati kita setiap masa & setiap kali. Kalau solat, 5 kali.


Keyakinan betul pd Allah SWT, maka amalan yg lahir dr dirinya ialah yg diredai Allah SWT. Tapi org yg yakinnya rosak pd Allah SWT. Ketika yakinnya pd makhluk & selain Allah SWT maka dia akan langgar perintah Allah SWT. Contoh kerja. Kalau yakinnya pd Allah SWT, walau dia sibuk, ketika dtg perintah Allah SWT, dia akan segera tunaikan. Yakin rezeki tu dari Allah bukan pekerjaannya. Nauzubillah. 


Ada org sanggup tinggalkan solat semata2 mahu melakukan kerjanya. Di dunia, org yg tinggal solat tak dapat bahagian dari org soleh. Walau ada org soleh di sekelilingnya. Betapa bahaya keyakinan pd makhluk. Betapa bahaya jika rosak nya keyakinan pd Allah SWT. 


Dunia ada masalah, akhirat pun ada masalah. Sbb tu kita kena blaja kenal Allah SWT. Jadi amalan yg keluar dari mata, mulut, anggota badan kita ni jadi betul dan dpt redha & pertolongan dari Allah SWT. 


Sbgaimana Nabi Ibrahim, percaya api ni takde kuasa dan yakin Allah SWT pasti bantu dia. Hingga malaikat tawarkan utk bantu dia. Tapi dia cakap kalau malaikat ni bukan atas perintah Allah SWT utk bantu dia, cukuplah Allah SWT sahaja sbg pembantuku. Perkara ini datang dari hati & mulut yg betul. Barulah dtg bantuan Allah SWT datang dgn bantuan yg tak terfikir oleh manusia. Api menjadi sejuk & Nabi Ibrahim duduk dlm api selama 40 hari. Duduk dgn selesa & sejahtera. Utk Nabi Ibrahim, api menjadi nyaman dan sejahtera. 


Hari ni, penting utk kita betulkan yakin kita pada Allah SWT supaya yakin kita tak rosak pada makhluk. Adakah keyakinan kita betul pd hari ni? Dialah yg sembuhkan kita, yg selamatkan kita dari bahaya & malapetaka? Kita kena buat pengorbanan dan usaha utk betulkan yakin kita pada Allah SWT. 


Kalau kita tak buat pengorbanan, yakin ni takkan masuk dlm hati. Contohnya isteri Nabi Ibrahim dah berkorban dan redha ditinggalkan seorang diri di pdg pasir, takde rumah, air, pondok, aircond, kedai. Hari ini, isteri ditinggalkan ada kedai dekat, mknn penuh peti ais. Kalau ini pun komplen tak tahu la. Bagaimana nak blaja pengorbanan dan iman. Hajar tak komplen malah tanya adakah ini perintah Allah SWT? Hanya anggukan sahaja. Tapi Hajar redha. Dari sinilah Hajar blaja iman. Kerana redha isteri, anak yg masih bayi pun blaja iman. 


Kunci kepada semua ini ialah pengorbanan. Suami keluar jalan Allah SWT. Isteri redha sepanjang ketiadaan suami tersebut ditinggalkan kerana Allah SWT. Bukan kerana dunia. Sekarang, ramai suami keluar bekerja tinggalkan isteri dan redha. Tapi ini bukan berkorban. Farouk r.a tinggalkan isterinya masa tgh mengandung. Setelah puluh tahun, dia balik. Dia singgah masjid. Ada imam muda dgn bacaan yg sgt bagus. Bila balik dia sekali jalan dgn imam muda tadi. Bila isteri muncul inilah anak kamu yg ditinggalkan dulu. Sbb suami buat pengorbanan utk agama Allah ini, isteri jadi solehah, anak jadi anak beriman & soleh. Ini yg dilakukan oleh sahabat terhadap Rasulullah SAW. 


Terlalu byk pengorbanan yg dilakukan oleh sahabat r.a. Sekumpulan sahabat 200 org bergerak ke timur. Tapi ramai syahid dan tinggal 10 org sampai ke China. Maharaja China mahu usir sahabat ini & telah ramai msykt China yg dah masuk Islam & bgtau maharaja kalau sahabat ini dihalau, mereka pun akan dihalau. 


Hari ini, sgt ramai org islam sendiri ramai dah tak amalkan islam. Hari ni, kitalah yg kena hidupkan pengorbanan kita. Kalau kita sibuk kejar dunia, dunia ni yg akan maju. Bukan agama & akhirat kita. Tapi kalau kita kejar akhirat, dunia pasti kejar kita. Perkara yg Allah dah tentukan iaitu jodoh, rezeki dan ajal pun kita sanggup berhempas pulas. Tapi perkara iman yg Allah SWT kata berkadar terus dgn pengorbanan kita buat sambil lewa dan tak buat pengorbanan. Ini yg seharusnya kita fikirkan. 


Allah SWT janjikan keberkatan rezeki dgn keberkatan. Suami jaga solat jemaah di masjid. Isteri jaga solat awal waktu, bacaan Yasin, Waqiah- janji Allah SWT takkan dtg keburukan utknya, solat Dhuha- Allah dekatkan rezekinya. Jadi, kita kena kembali pada jalan Allah SWT. Galakkan suami & anak kita keluar jalan Allah SWT. Byk org berubah takmau Islam, akhirnya masuk Islam akibat pujukan isteri. Contohnya Ikrimah. Dah masuk islam. Byk suami yg buat usaha agama skrg sbb pujukan isterinya. 


Siapa sedia untuk belajar iman? Wasap segera!

Pengedar Balm Tasneem Naturel Kangar Perlis

Oleh : Iryani Ahmad

Pengedar Balm Tasneem Naturel Kangar Perlis



Saya Puan Nur Iryani Bt Ahmad Zulkifly adalah seorang ibu yang mempunyai lima orang anak yang masing- masing berusia 0 hingga 8 tahun. 

Saya pengedar balm Tasneem Naturel di kawasan Kangar, Perlis dan kawasan sekitarnya. Boleh hubungi saya untuk COD. Boleh hubungi saya seperti berikut :

FB Personal : Iryani Ahmad
Blog Tasneem : Tasneem Naturel Perlis
Telefon : 011-21870144 atau wasap www.wasap.my/601121870144
Nak jadi ahli Balm Tasneem Naturel? Klik je sini.  tasneemnaturel.com/daftar/003805 (FREE & TERUS DAPAT NIKMATI DISKAUN PEMBELIAN BALM)



Pengedar Balm Tasneem Jitra Kedah

Pengedar Balm Tasneem Jitra Kedah

Assalamualaikum..
Saya Nur Hafeeza Zaki, seorang peniaga online barangan produk kanak-kanak dan mempunyai seorang bayi perempuan comel.
Saya merupakan Pengedar Balm Tasneem Naturel bagi kawasan Jitra, Kedah dan kawasan sekitarnya. 
Balm Tasneem Naturel menggunakan 100% bahan organik yang diekstrak daripada pati minyak (essential oils). Ia tidak mengandungi sebarang bahan kimia dan pastinya sangat sesuai digunakan pada bayi dan kanak-kanak.
Untuk keterangan lanjut, sila hubungi saya di sini :
Facebook Personal : Nur Hafeeza Zaki 
Sila SMS/WhatsApp/telefon saya di : 012-3237681 atau wasap www.wasap.my/60123237681

Pengedar Balm Tasneem Simpang Ampat, Penang

Pengedar Balm Tasneem Simpang Ampat, Penang

Assalamualaikum wbt
Nama saya Wan Nor Khamiza Bt Wan Norsam. Saya adalah pengedar Balm Tasneem di Simpang Ampat, Pulau Pinang, Penang dan kawasan sekitarnya.
FB Personal saya : Wan Nor Khamiza
Hubungi saya di : 017-6073537 atau wasap www.wasap.my/60176073537
Saya suka balm Tasneem Naturel sebagai Kit Penjagaan Bayi sebab balm ni diperbuat daripada bahan semulajadi, yang menggunakan Essential Oil. Pati Minyak daripada tumbuhan.
Balm ni sangat sesuai untuk masalah yang biasa terjadi dalam kalangan bayi seperti:
  • kembung
  • sembelit
  • batuk
  • kahak
  • mengamuk( tantrum)
  • sukar tidur
Jadi set lengkap ni sesuai dijadikan kit kecemasan untuk bayi..senang dibawa ke mana- mana juga sebab packaging yang sangat sesuai untuk travel.

Pengedar Balm Tasneem Melaka

Pengedar Balm Tasneem Melaka

Assalamualaikum. Nama saya Sakilah Bt Ahmad. Menetap di Tangga Batu, Melaka. Bekerja dalam sektor swasta. Saya adalah pengedar Balm Tasneem Naturel di kawasan Tangga Batu, Melaka. Boleh COD di sana atau pos seluruh Malaysia.


Tasneem naturel adalah sejenis balm bayi yang diperbuat daripada gabungan beberapa “essential oil”, yang insyaallah selamat untuk bayi sehingga dewasa.
Balm Tasneem Naturel ada 5 jenis,yang berfungsi untuk :
❤ Sleep – membantu bayi tidur lena dan mudah tidur.
❤ Calm – membantu menenangkan anak yang suka mengamuk/tantrum.
❤ Trub – membantu anak yang sembelit,kembung perut dan cirit birit.
❤ CFRub– membantu melegakan demam, batuk kahak dan selsema.
❤ Skeenz - membantu masalah ruam dan kulit sensitif.
Jika ada sebarang pertanyaan atau tempahan,boleh hubungi saya di :
Talian 012-6332904 atau wasap www.wasap.my/60126332904
Terima kasih.

Pengedar Balm Tasneem Pulau Pinang

Assalamualaikum.

Pengedar Balm Tasneem Pulau Pinang


Nama saya Norza Bt Hassim. Seorang suri rumah sepenuh masa, berniaga sambilan dan menjaga serta mendidik 4 orang anak, 3 orang perempuan & seorang lelaki. Saya tinggal di rumah warden dalam MRSM Kepala Batas, Penang. Saya Pengedar Balm Tasneem Pulau Pinang.

Saya merupakan online seller yang menjual balm Tasneem Naturel.

FB personal: Norza Layyina


Saya jatuh cinta dengan balm ini selepas menggunakannya sendiri dan pada anak-anak. Alhamdulillah balm ini banyak membantu saya menguruskan anak-anak.

Dirumus dengan bahan semulajadi daripada minyak pati tumbuhan, balm ini selamat digunakan daripada baby newborn lagi. Balm keluaran muslim bumiputera ini malah mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jadi, ianya boleh digunakan tanpa waswas.

Saya sangat komited untuk membantu ibu bapa di luar sana dalam menguruskan kehidupan seharian bersama anak-anak kecil. Masalah biasa seperti anak susah tidur, kerap selsema batuk, selalu moody, tantrum, In shaa Allah boleh diselesaikan dengan balm ini.

Anda yang tinggal berdekatan Bertam, Kepala Batas, Penang. Boleh dapatkannya daripada saya. Pos ke seluruh Malaysia.






Anak Belajar Tentang Kebenaran Kejujuran

Oleh : Iryani Ahmad

Anak Belajar Kebenaran Kejujuran

Masa anak kecil mesti dia menangis nak ikut bila dia kena tinggal. Jika ibu bapa nak berjanji dengan anak, buat 5 perkara ni :

🏆Mampu nak tunaikan janji
🏆Fikirkan faktor masa
🏆Munasabah dengan situasi sebenar
🏆Berkata benar
🏆Disertai insya Allah (bukan dijadikan alasan tak tunaikan)

Jom belajar dengan lebih mendalam ilmu parenting. Klik je link ni t.me/ParentingMagnexRizqy

Sunday, January 13, 2019

Kenapa anak-anak tak mahu dengar teguran atau nasihat ibu bapa?

Oleh : Iryani Ahmad

Kenapa anak-anak tak mahu dengar teguran atau nasihat ibu bapa?

Sebab, kita kerap ‘bohong sunat’ dan ‘janji kosong’ pada anak masa dia kecil. Seperti :

🥁“Ayah pergi sekejap je. Balik nanti ayah belikan coklat.”
🥁“Kalau adik nangis lagi, mama tak mahu bawa adik pergi jalan-jalan”

Kata-kata ugutan ini tak sepatutnya keluar dari mulut kita. Buat janji ikut kemampuan kita. Jika terlupa, mohon maaf.

Jom belajar dengan lebih mendalam ilmu parenting. Klik je link ni t.me/ParentingMagnexRizqy

Merancang Kehamilan Menurut Islam. Bagaimana Caranya?

Merancang Kehamilan Menurut Islam. Bagaimana Caranya?: Anak itu satu anugerah. Ramai yang impikan zuriat. Namun, ia perlukan perancangan. Mari kita lihat, bagaimana cara merancang kehamilan menurut Islam.

Teks : Iryani Ahmad

MERANCANG KEHAMILAN MENURUT ISLAM
Suami isteri yang sudah berkahwin sudah tentu mahukan anak sebagai penyambung keturunan dalam keluarga.

BERBINCANG SUAMI ISTERI

Merancang kehamilan atau kelahiran anak seharusnya dilaksanakan pada saat awal perkahwinan. Suami isteri wajar berbincang dan bersepakat tentang anak yang bakal dilahirkan. Merancang bilangan anak merupakan program yang agak penting dalam perjalanan hidup sebuah keluarga.
Bagi yang merancang untuk hamil selepas keguguran, pastikan merancang dengan teliti. Periksa tahap kesihatan isteri agar cukup kuat untuk mengandung lagi.

RANCANG DENGAN TELITI

Seorang arkitek yang mahu membina sebuah rumah, sudah tentu dia akan menggambarkan keseluruhan ideanya tentang rumah yang akan didirikan di atas sehelai kertas. Berapa jumlah biliknya, jenis bumbungnya, bagaimana warnanya dan bahan-bahan lain yang diperlukan. Dengan kata lain, untuk mendirikan sebuah rumah, haruslah ada perancangan dalam bentuk pola atau peta.
Walaupun melahirkan anak tidak sama dengan membuat rumah, jika dilihat dari sudut kepentingannya ia suatu tindakan yang bijak. Suami isteri yang bijaksana akan merencanakan dan memulakan dengan sesuatu niat pada setiap kelahiran anak. Jika membina rumah, seorang arkitek memerlukan desain untuk melukis tentang perancangannya. Masakan tidak untuk melahirkan anak atau membentuk keluarga, kita tidak mempunyai peta perancangan? Bukankah kelahiran anak lebih penting kerana ia lebih bernilai dan lebih mahal daripada nilai sebuah rumah?

KEINGINAN UNTUK DAPAT ANAK YANG SOLEH

Lebih-lebih lagi jika kelahiran anak diniatkan dengan keinginan mahu melahirkan anak yang soleh, cerdas, pintar dan berkualiti, maka perancangan yang teliti sangat diperlukan. Anak lelaki atau anak perempuan, itu perkara kedua. Yang penting, dapat anak yang sihat dan bakal dididik sepenuh hati.

Artikel ini hanya mengajak kita sebagai manusia melakukan langkah-langkah yang dinamakan ikhtiar. Pada akhirnya, kita sebagai hamba harus akur dan tunduk pada ketentuan Allah s.w.t.

TIMBA ILMU

Merancang-merancang juga. Ilmu kena cukup di dada. Tidak boleh hentam keromo sahaja. Jika merancang untuk hamil secara semulajadi, tanpa apa-apa produk, boleh rujuk artikel tentang tips cepat hamil ini. Juga perlu tahu kira waktu subur wanita dengan kalkulator ovulasi.

APA TUJUAN PERKAHWINAN?

Tujuan perkahwinan dalam Islam ialah untuk mencapai ketenangan, ketenteraman dan kesejahteraan hidup berumahtangga. Selain itu, Islam menganjurkan agar berkahwin dengan wanita yang subur supaya boleh mengembangkan keturunan. Di samping itu, Islam tidak menghendaki keturunan yang lemah dan serba kekurangan dari segi jasmani atau rohani.

RUJUKAN AL-QURAN

Salah satu faktor keluarga menjadi lemah adalah kerana wujud ketidakseimbangan antara kemampuan, keperluan, pendapatan dan pengeluaran. Dalam rangka membina keluarga bahagia dan harmoni, Allah s.w.t telah mengajar manusia tentang cara-cara berketurunan.
Seperti yang terdapat dalam Surah Al-Baqarah, ayat 33 yang bermaksud :
“Para ibu hendaklah menyusui anak-anaknya selama dua tahun penuh iaitu bagi orang-orang yang ingin menyempurnakan penyususannya…”.
Selain itu, dalam surah Al-Ahqaf, ayat 15 yang bermaksud :
“… mengandungnya sampai menyapihnya adalah 30 bulan…”.
Melalui kedua-dua ayat Al-Quran di atas, dapat dibuat kesimpulan bahawa mengembangkan keturunan seharusnya dilakukan dengan perancangan dari segi jarak kelahiran dengan kelahiran berikutnya.
Merancang bilangan ahli keluarga adalah salah satu ikhtiar atau usaha manusia untuk mengatur kehamilan dengan cara tidak melawan hukum agama.
Apa-apapun jom tidur awal malam ni. Susah nak tidur? Dapatkan balm Sleep Tasneem Naturel di sini www.wasap.my/601121870144


*Sedang mengumpul semua database artikel di semua website nukilan Iryani Ahmad.

Saturday, January 12, 2019

Anak-Anak Belajar Daripada Kehidupan Ibu Bapa

Oleh : Iryani Ahmad

Anak-anak belajar daripada kehidupan :

❤️Anak yang dikritik belajar mengutuk
❤️Anak yang dicemuh belajar pemalu
❤️Anak yang selalu cemburu belajar iri hati
💚Anak yang diberi dorongan belajar percaya diri sendiri
💚Anak yang menikmati toleransi belajar bersabar
💚Anak yang banyak dipuji belajar menghargai
💚Anak yang berasa diterima belajar mengasihi
💚Anak yang dibiasakan jujur belajar berkata sebenarnya
❤️Anak yang dimalukan belajar salahkan diri sendiri

Anak-anak belajar daripada perkara yang mereka lihat, alami dan rasai. Jom belajar lagi ilmu mendidik anak kat sini. Klik je link ni http://t.me/ParentingMagnexRizqy

7 Kelebihan Mengandung, Ibu Hamil Mesti Tahu!

7 Kelebihan Mengandung, Ibu Hamil Mesti Tahu!: Mengandung itu satu nikmat yang diimpikan semua wanita. Mari kita lihat, apa kelebihan mengandung dalam Islam. Ibu hamil mesti tahu perkara ini!

Teks : Iryani Ahmad

Pengalaman Bersalin. 7 Kelebihan Mengandung, Ibu Hamil Mesti Tahu!


APAKAH KELEBIHAN MENGANDUNG?


Lumrah bagi pasangan yang sudah mendirikan rumahtangga mahu mendapatkan zuriat keturunan mereka. Kehamilan adalah tanda anda bakal dapat menimang cahaya mata tidak lama lagi.
Selain bercakap tentang soal menimang cahaya mata, kali ini kita akan membincangkan tentang manfaat yang diperolehi jika anda sedang mengandung!

1. TIADA LAGI SENGGUGUT

Wanita hamil tidak didatangi haid. Justeru, selamat tinggal senggugut! Berita gembira buat pasangan yang merancang anak melalui kaedah semulajadi. Anda tidak perlu lagi risau melakukan hubungan intim tanpa perlu lagi melihat kalendar!

2. TERASA BERSERI-SERI

Dengan kata lain, mungkin juga terasa lebih seksi. Pengaruh hormon estrogen dan progesteron sepanjang kehamilan menyebabkan berlaku perubahan fizikal terutama pada bahagian payudara. Gunakan kesempatan ini untuk memikat hati suami anda.
Alasan untuk menolak melayani suami ketika hamil amat tidak wajar. Hal ini boleh dimaafkan ketika kehamilan pada trimester pertama kerana anda letih dan muntah. Manakala pada trimester ketiga perasaan tidak selesa disebabkan saiz perut yang membesar. Namun, yang pasti bayi tidak sesekali akan tercedera semasa anda melakukan hubungan intim.

3. KEYAKINAN DIRI MENINGKAT

Sesetengah wanita berasa kurang yakin ketika hamil kerana merasakan tubuh badan mereka yang membesar dan kelihatan gemuk. Anda seharusnya bersyukur kerana ia dapat menyingkirkan tanggapan orang yang mengatakan anda mandul.
Selain itu, kejayaan melahirkan bayi samada secara normal atau pembedahan akan memberikan suatu kekuatan baru kepada wanita. Bersyukurlah!

4. SELERA MAKAN BERTAMBAH

Pada peringkat awal kandungan, anda akan berasa loya dan muntah-muntah disebabkan deria yang lebih sensitif daripada biasa. Ia boleh sahaja berpunca daripada bau tumis masakan, bau wangian atau bau badan suami.
Setelah kandungan memasuki trimester kedua, badan anda telah mula serasi dengan perubahan hormon ketika hamil. Disebabkan ini juga, ibu hamil biasanya terasa mengidam mahu makan sesuatu makanan.

5. KURANG RISIKO KANSER

Menurut kajian pakar, kehamilan memberi bentuk perlindungan kepada wanita daripada berlakunya kanser payudara dan ovari. Beberapa kajian juga mendapati, penyusuan penuh susu ibu selama 2 tahun dapat mengurangkan risiko sesetengah kanser kepada wanita.
Subhanallah!. Hal ini telah Allah s.w.t perintahkan kepada wanita supaya menyusukan anak mereka selama 2 tahun seperti yang terkandung dalam surah Al-Baqarah ayat 233.

6. SUAMI LEBIH SAYANG

Masa inilah kita boleh rapat lagi dengan suami. Jika mahu tengok suami sayang atau tidak, minta dia urutkan badan, urutkan kaki dan picit-picit belakang. Kalau rasa penat, minta suami kemaskan rumah. Jika mengidam, minta suami carikan apa yang kita mahu.
Tidak lakukan semua itu, tidak semestinya suami tidak sayang. Kadang-kadang, lelaki tidak tunjukkan kasih sayang secara direct. Islam juga menggalakkan suami lebih menyayangi dan menjaga isteri yang sedang hamil.

7. PELUANG MENDEKATKAN DIRI PADA ALLAH S.W.T

Sepanjang hamil, wanita terpelihara suci dan tidak didatangi haid. Tempoh ini adalah saat yang sesuai untuk mendekatkan diri kepada Allah s.w.t dan berlaku perubahan yang lebih baik sebagai seorang muslimah.
Tidak semua wanita berpeluang hamil, usah persia-siakan anugerah ini. Dekatkan diri kepada Allah s.w.t dan panjatkan kesyukuran kepadaNya. Usah layankan gangguan emosi semasa hamil yang biasa terjadi sewaktu hamil seperti menangis atau marah-marah tanpa sebab.

Pengalaman Mengandung


Saya mahu dapatkan ebook ini sekarang.


Sedang mengumpul semua database artikel di semua website catatan Iryani Ahmad.

Ibu hamil yang loya-loya boleh gunakan Balm Tasneem Naturel Trub untuk buang angin berlebihan. Sapu sahaja di kawasan nadi dan bau serai dan peppermint yang menyegarkan dapat kurangkan pening kepala. Selain itu, ia membantu masalah ketidakselesaan perut seperti sembelit ibu mengandung. Boleh dapatkan Balm Tasneem Trub melalui wasap saya di sini www.wasap.my/601121870144

sembelit ibu mengandung 120%

Friday, January 11, 2019

5 Persediaan Sebelum Bersalin, Dari Segi Mental & Emosi

Teks : Iryani Ahmad


5 Persediaan Sebelum Bersalin, Dari Segi Mental & Emosi: Persediaan sebelum bersalin adalah sangat penting. Ramai yang sediakan barang bayi, namun tidak ramai yang bersedia dari segi mental dan emosi.

Teks : Iryani Ahmad
Ulasan Ebook Bersalin Alami. 5 Persediaan Sebelum Bersalin, Dari Segi Mental & Emosi



PERSEDIAAN SEBELUM BERSALIN


Perkara yang selalu diabaikan semasa hamil adalah persediaan mental semasa mahu bersalin. Kebiasaannya, perkara yang lebih dirisaukan oleh wanita hamil adalah hospital pilihan, pakaian, mainan, katil bayi, kerusi tolak bayi, kerusi kereta dan lain-lain barang keperluan fizikal.

Bab ini, ramai sangat wanita yang tidak ambil peduli. Persediaan mental adalah antara latihan yang paling penting perlu dilakukan oleh wanita hamil jika mahu bersalin secara alami. Apa yang merisaukan banyak wanita, mereka lebih mementingkan persediaan yang memenuhi keperluan emosinya seperti barang-barang keperluan bayinya nanti.
Kalau bayi lelaki mahu belikan barang berwarna biru, kalau bayi perempuan mahu beli semuanya dengan warna pink sahaja.
Trend turun menurun.
Contoh persediaan mental adalah seperti berikut :

1. Emosi Semasa Bersalin
Kenal pasti emosi yang mungkin berlaku semasa bersalin nanti. Jika sebarang perasaan yang tidak stabil dapat dikesan, bekerja keras dari sekarang bagaimana cara untuk mengatasinya.


2. Kenalpasti Tahap Ketakutan
Latihan ini sangat bagus kerana ia dapat membuatkan anda lebih berusaha mencari jalan penyelesaian untuk menghilangkan ketakutan anda. Hilangkan ketakutan dengan melakukan perkara yang menyeronokkan anda. Itu sahaja.

3. Kemahuan atau Kehendak
Latihan ini dapat melatih anda untuk mengenalpasti apa yang benar-benar diperlukan dalam rancangan bersalin (birth plan). Ia memberikan kebebasan memilih dan bukan lagi berserah sepenuhnya pada pilihan doktor.

4. Proses Bersalin
Semua wanita mahukan proses bersalin yang cepat dan tenang. Hal ini akan membuatkan rasa terpaksa berusaha cari apa yang perlu dilakukan sekarang dan gali lagi ilmu banyak-banyak.

5. Meditasi Bersalin
Latihan ini dapat melatih anda untuk mengenalpasti apa kekuatan dalaman anda dan bagaimana untuk melatih kekuatan dalaman supaya dapat dibuat semasa sedang sakit bersalin.

Antara rahsia kejayaan seseorang wanita dapat bersalin alami adalah kepercayaan pada diri sendiri serta keyakinan yang sangat tinggi pada Allah S.W.T. Percaya badan akan mampu dan kuat untuk lalui proses bersalin dengan mudah seperti yang telah Allah S.W.T kurniakan buat semua wanita. Yakin Allah S.W.T akan memberikan kekuatan untuk melahirkan bayi. Tidak ada orang lain yang mampu untuk memberi keyakinan semasa bersalin melainkan Allah S.W.T. Emosi yang cukup positif dan keyakinan yang tinggi dapat membawa anda untuk menempuhi proses bersalin alami.
Tips Mudah Bersalin

Baca lagi tentang Langkah demi langkah bersalin alami –selamat, lancar, tenang, selesa dan seronok di sini http://bersalinalami.blogspot.com/
Gunakan Balm Tasneem Naturel Calm Time semasa sedang mula kontraksi bersalin dapat buat ibu bersalin kembali tenang dan terkawal. Dapatkannya di sini www.wasap.my/601121870144

pengalaman bersalin



Thursday, January 10, 2019

Siapakah Kita Pada Kaca Mata Anak?

Oleh : Iryani Ahmad

Pernah tak tanya anak bagaimana kita (ibu bapa) daripada kaca mata anak?

💔Menidakkan perasaan anak
💔Suka menyalahkan
💔Jenis tak kisah
💚Mengambil berat dan penyayang

Jom padamkan segera rekod negatif yang pernah kita bagi pada anak. Tunjukkan kasih sayang dan mohon maaf. Sama-sama kita perbaiki diri.

Jom belajar lebih mendalam lagi ilmu parenting. Klik je link ni sekarang. http://t.me/ParentingMagnexRizqy

Set Berpantang Manakah Paling Bagus?

Teks : Iryani Ahmad


Seorang sahabat saya memberitahu, kajian menunjukkan orang Melayu paling banyak menghabiskan duitnya unutuk membeli set berpantang. Saya terkejut, mengapa beliau guna perkataan " menghabiskan duit"? Bukan ke sepatutnya set berpantang ni memang barang keperluan yang sangat penting lepas bersalin?


Lepas puas saya berfikir dengan akal saya yang cetek ini, semua orang bersalin akan fikir ia benda wajib yang mesti ada. Lalu muncullah pelbagai jenis produk set berpantang. Muncul bagai cendawan tumbuh selepas hujan. Pelanggan yang rasa terpaksa membeli semua ini. Penjual pula senang hati.




Kebaikan Kurma Pada Wanita Selepas Bersalin, Nifas & Menyusu


Saya akan mengaitkan hubungan antara makanan sunnah dengan ibu yang dalam berpantang. 


Kurma memberi banyak kebaikan pada manusia dari segi kesihatan dan kerohanian. Di dalam Al-Quran, perkataan kurma disebut sebanyak 24 kali. Tidak boleh tidak, jelas menunjukkan khasiat yang terdapat dalam kurma sangat memberi manfaat pada wanita yang baru bersalin.


Di dalam buah kurma, terdapat sejenis hormon yang hampir sama dengan hormon di dalam badan wanita iaitu hormon oksitoksin. Proses bersalin bermula apabila hormon oksitoksin bergabung dengan reseptor lalu menghasilkan ombak kontraksi yang teratur. Hal ini menyebabkan pintu rahim menjadi semakin luas dan bayi dilahirkan.


Selepas bersalin, hormon oksitoksin berperanan mengecutkan rahim dan mengeluarkan uri serta darah. Otot-otot rahim akan sentiasa mengecut dan meregang hingga berhentinya pendarahan secara bertahap. 


Selain itu, urat darah bernama vena yang berada di kawasan payudara juga akan saling mengecut dan meregang untuk penghasilan susu ibu. Sangat besar kebaikan hormon oksitoksin yang terdapat di dalam kurma hingga tercetusnya perasaan tenang dan penuh dengan kasih sayang. Perasaan ini muncul dengan semulajadi dan bukan dibuat-buat. Subhanllah. 


Selain itu, kurma juga mempunyai sejenis hormon yang hampir sama unsur dan fungsinya dengan hormon estrogen. Di antara fungsi ini adalah untuk tulang, rahim, kulit dan payudara. Subhanallah. Hal ini bermakna, ibu yang keletihan selepas bersalin akan cepat sembuh jika memakan kurma kerana khasiat yang terdapat di dalam kurma sahaja mampu membaik pulih struktur badan si ibu. Maha Suci Allah, pengalaman ini sangat benar kerana saya sudah merasainya sendiri selepas bersalinkan anak yang kedua.


Selain daripada khasiat di atas, kurma juga mempunyai manfaat lain seperti :

  1. Mengubati lesu, letih dan anemia
  2. Melancarkan saluran kencing
  3. Memelihara mata dari rabun
  4. Mencegah strok
  5. Menambah berat badan anak
  6. Mententeramkan perasaan
  7. Melambatkan proses penuaan
  8. Menyihatkan kulit
  9. Mengatasi buasir
  10. Membantu pertumbuhan tulang

Kurma memang sejenis makanan yang paling istimewa berbanding makanan lain. Rasulullah S.A.W juga turut pernah menggunakan perbandingan antara kurma dengan manusia :


“Sesungguhnya permisalan mukmin seperti pohon kurma. Tidaklah kamu mengambil sesuatu darinya, niscaya bermanfaat bagimu.” (HR. ath Thabrani dalam Mu’jamul Kabir, 12/ no.13514 dan Al Hafidz Ibnu Hajar menyatakan: “Sanadnya shahih).


Wallahua'lam.

Rujukan : penulisan Bapak Dosen di Unimus


Selepas ini, saya mahu berpantang menggunakan produk makanan sunnah sahaja. Kerana melalui pengalaman saya, set berpantang semasa melahirkan anak masih  berbaki hingga habis pantang



Set Berpantang Menggunakan Makanan Sunnah

Berharga RM100 sahaja. Tahan sehingga 44 hari.

Kelebihan dan kebaikan produk terutama tentang kurma boleh baca lanjut seperti di atas.

Berminat, wasap sekarang di www.wasap.my/601121870144

DAN

Bayar di sini 





Set Berpantang Bayi


Bayi yang baru dilahirkan juga turut sama mengikuti fasa berpantang ibu. Ibu sentiasa berharap kesihatan yang terbaik buat si comel agar ibu dapat berpantang dengan selesa. Tasneem Naturel telah membantu para ibu dengan mengedarkan set bayi semasa berpantang agar bayi tidak mengalami demam kuning, tidak kembung, lancar buang air, membantu bayi yang mengalami kahak dan selsema, tidur nyenyak, tidak mengalami alahan kulit atau ruam dan bayi sentiasa tenang dan ceria. Begitu yang diharapkan. Order di www.wasap.my/601121870144

https://tasneemnaturelperlis.blogspot.com/




Mula belajar membina blog

Saya ingin membantu ramai orang untuk membina asas blog sebagai platform asas dalam perniagaan di internet yang mudah dan mesra pengguna. Untuk yang benar-benar berminat untuk menyertai kelas ini, hubungi saya Iryani Ahmad dengan tinggalkan pesanan di inbox. 

Untuk makluman, sesiapa sahaja boleh menyertai kelas ini tidak kira yang sedang bekerja atau yang tidak bekerja. Suri rumah mahupun kaum lelaki, semuanya berpeluang menyertai kelas ini.