Tuesday, May 6, 2014

Kelas Menulis Ebook - Lahirnya ebook Bersalin Alami

Bismillah

Oleh : Iryani Ahmad

Alhamdulillah. Akhirnya selesai juga. Pada tahun lepas, saya masuk kelas coaching menulis ebook secara online. Sepatutnya, saya mesti siap menulis ebook dalam tempoh 100 hari. Tapi saya dah ambil masa 1 tahun untuk siapkannya! Haha

Dalam kelas online ini, saya tak pernah lagi berjumpa guru saya. Haha. Semuanya secara online. Saya dikehendaki menulis setiap hari 2 entri. 2 entri maknanya 2 artikel sepanjang 2 mukasurat dalam microsoft word. Entri pertama tentang catatan harian. Catatan harian ialah diari kita. Dari sinilah, kita melatih menulis dengan laju. Selepas 44 hari, insyaAllah idea mengalir laju. Baik untuk penulisan catatan harian atau untuk tajuk ebook.

Menulis memang semangat. Macam menulis diari tapi berdasarkan topik yang difokuskan. Wajiblah ada pengetahuan atau pengalaman berdasarkan topik tersebut. Tulis apa yang kita minat sahaja!

Penulisan untuk ebook,tulis sahaja dulu apa yang kita tahu tentang tajuk tersebut. Kemudian, baru difokuskan kepada bab yang lebih kecil. Saya dilatih untuk tulis dalam 4 bab sahaja dulu. Dalam setiap bab seharusnya ada 10 subtopik. Subtopik inilah entri yang ditulis dalam bentuk entri blog. Jika sudah hampir siap, semua entri ini akan dipindahkan ke blog lain yang diprivatekan. Tujuannya supaya entri dapat diperbaiki dengan menambah fakta dari sumber rujukan. 

Penulisan ebook wajib mempunyai buku rujukan. 

Tajuk ebook saya pula dah bertukar sampai 3 kali! Dasyat kan? Sebab turun naik semangat tadi. Haha. Tapi, tak kira. Saya mahu buat sampai selesai. Semua tajuk tu memang saya minat. Semuanya dah tulis separuh. InsyaAllah kalau ada orang nak baca, bolehlah akan datang saya terbitkan juga. Tajuknya ialah Mula Bisnes Coklat. Lagi satu tajuk ialah Berubat dengan Makanan Sunnah.

Kelas ebook ini dibuka semula pada tahun ini. Oh, ya. Sebelum terlupa berbesar hati mahu kenalkan guru yang mencurahkan ilmunya kepada kami. Beliau adalah Puan Masayu Ahmad. Beliau tidak ambil ramai pelajar. Edisi Terhad. Sesiapa yang berminat mahu belajar secara online dalam tempoh 1 bulan hari sudah dapat hasilkan ebook, sila klik sini. Nanti guru wartawan saya tunjukkan jalan.

Paling best, ilmu pengetahuan saya dalam kedua-dua tajuk ebook yang tak siap tu pun bertambah. Terkini, akan terbit lagi satu. Kali ini saya akan bagi percuma sahaja. Istimewa buat sesiapa yang telah membeli dan menulis review ebook Bersalin Alami. Penulisan sulong, Ebook Bersalin Alami. Jemput layari blog ini untuk tahu dengan lebih lanjut.http://bersalinalami.blogspot.com



Ha, ni nak bagitahu. Kalau anda nak tahu tentang gentle birth, hypnobirthing, saya ada terangkan dalam ebook ni. Kalau rasa tak mampu nak pergi ke kelas belajar tentang benda ni, nak baca kat internet pun tak sempat atau rasa was-was yang mana satu betul ek? Saya sudah mudahkan tugas anda. InsyaAllah, dah dikumpulkan dalam ebook sebanyak 89 mukasurat ni.

Para doktor atau mana-mana golongan berlatar belakang perubatan, dialu-alukan membaca. Jangan risau, hasil penulisan ni ada mendapat rujukan daripada doktor, yang terpaksa saya sembunyikan identitinya.

Lapangkan dada. Kosongkan gelas sebelum mula membaca. Tak faham atau nak tegur atau nak marah saya tentang kandungan ebook, saya suka sekali. Saya alu-alukan dengan menghubungi saya secara peribadi di 011-21870144 atau pn.iryani[at]gmail.com

Sekejap, nak maklumkan tentang ebook percuma itu bertajuk " A-Z : Alahan Semasa Hamil dan Rawatan Tanpa Ubat. " Dalam ini terkandung semuanya tentang alahan dari awal mengandung sampai 9 bulan. Dari huruf A sampai huruf Z. Tentang muntah, pening, tak boleh tidur malam, bayi songsang, haemorrhoids, placenta abrution, placenta praevia, lenguh kaki, pubic pain dan macam-macam lagi ada diterangkan tentang macam mana boleh terjadi, puncanya, dan cara merawat tanpa menggunakan ubat. Kalau nak tahu, mohon jasa baik cik adik manis mengirimkan review anda di email saya.

Wallahua'lam

No comments: